пʼятниця, 5 січня 2024 р.

 Святий Василій народився в місті Кесарія у 329 році, що розташовувалося на території сучасної Туреччини. Зараз воно має назву Кайсері. Він походив зі знатної та шанованої родини, тому здобув хорошу освіту.

Пізніше Василій став аскетом та священиком, закликав людей любити ближніх своїх та допомагати нужденним, боровся проти єресі.



Крім цього його знають і вшановують як покровителя сільського господарства. День святого Василя ще називають Василів день. Святкування розпочинаються за день до Василя, тобто 31 грудня.

Тож цього року колядуватимуть увечері 31 грудня, прямісінько перед Новим роком. Також у цей день “водитимуть козу” та показуватимуть жартівливі сценки. А 1 січня мають засівати лише чоловіки, вони першими мають заходити в оселю до сусідів чи друзів.

У День Василя за давньою традицією до столу подають запечене порося. А на столі завжди є кілька страв зі свинини. Віддають шану цього дня і всім пастухам.

У церкві в цей день можна відвідати святкову літургію, поставити свічки за здоров’я та благополуччя, а також помолитися.


Немає коментарів:

Дописати коментар